Tervetuloa joulu, me olemme valmiit!

Nyt joulukonsertit ovat ohi, ja Saarten tyttäret perheineen pääsevät laskeutumaan joulun viettoon. Ah! Tätä kaikkea meidän jouluumme kuuluu:

Päivin Vilja-tyttö on innokas leipuri.

Päivin Vilja-tyttö on innokas leipuri.

Päivi: "Jouluaaton aattoiltana alkaa äidin joulu. Koko muu perhe nukkuu, minä olen keittiössä huumaavien tuoksujen äärellä, siemailen punaviiniä ja kuuntelen radiosta joululahjavalvojaisia. Uuni ja hellan levyt on olleet koko päivän päällä, ja minä saan ensimmäisenä maistaa kaikkea!

Valvon pitkään, paketoin lahjoja ruuanlaiton lomassa, ripustelen viimeisiä koristeita, ompelen vielä hiukan paniikissa viimeisiä joululahjoja ja ihastelen kuusta, joka on samana päivänä käyty noutamassa suvun tilan metsästä asiaankuuluvin rituaalein.

Lomalla käymme sukulaisilla, laavulla, pulkkailemassa ja luistelemassa - meillä täällä Lahdessa on lunta parisenkymmetä senttiä, toivottavasti se pysyy maassa. Ja vietän ansaittua lomaa ja laatuaikaa perheen ja lasten kanssa."

Joku ehti haukata tontun piparin reunasta palasen!

Joku ehti haukata tontun piparin reunasta palasen!

Koristeita ei koskaan voi olla liikaa.

Koristeita ei koskaan voi olla liikaa.

Maria: "Jouluna poltan kynttilöitä, kuuntelen joululauluja, muistan, että viimeiset lahjat on ostamatta, ryntään viime hetkellä kaupoille, hengitän ja nukun."

Sabrina: "Joululomalla mä meinaan kirjoittaa gradun loppuun, olla laulamatta yhtään Marjatta- tai puolukka-aiheista laulua ja tietenkin rapsutella ja pusutella tätä mun Surku-koiraa!"

Sabu ja Surku. 

Sabu ja Surku. 

Eeva H: "Joulurauha alkaa aatonaattoillan konsertista Ristinkirkossa. Siitä eteenpäin tärkeintä on aika perheen kanssa ja kiireettömyys. Ohjelmassa on ulkona olemista, saunomista ja lepoa, ja kenties myös laavuilua tai vaikka suppailua, jos järvi on auki."

Eeva H:n koira näyttää mallia rentoutumiseen. 

Eeva H:n koira näyttää mallia rentoutumiseen. 

Eeva S:n lapset tekivät piparkakkutalon. "Minä vain käytin uunia. Olen kyllä hyvä syömään pipareita." 

Eeva S:n lapset tekivät piparkakkutalon. "Minä vain käytin uunia. Olen kyllä hyvä syömään pipareita." 

Eeva S: "Joululomalla aion sanoa itselleni ja lapsille ainakin kaksi kertaa päivässä, että on loma, tässä ja nyt. Ei huomenna tai eilen, vaan juuri tällä hetkellä. Lomalla saa olla stressaamatta koulusta, töistä tai itse lomasta. Lomalla voi maata telkkarin edessä perheen kanssa tai ilman, tai voi käydä hiihtämässä, tai vaikka pestä ikkunat, kun Hesassa kuitenkin on lämmin. Jos haluaa. Lomalla ei käytetä sanoja 'pitäisi' tai 'on pakko'." 

Sonjan luona vierailee kissoja.

Sonjan luona vierailee kissoja.

Sonja: "Joulua edeltävä aika menee pitkälti töissä aina jouluaattoa myöten. Onneksi työt loppuvat aattona jo iltapäivällä, ja minäkin pääsen viimeisillä julkisilla kulkuneuvoilla perheen luo syömään hyvin ja ihan vain olemaan. Toivon ihan hirveästi, että Helsinkiinkin saataisiin lunta jouluksi. Välipäivinä aion polttaa kynttilöitä ja ottaa kaiken irti luonani kyläilevistä hoitokisuista pötkötellen niiden kanssa."

Mintun joulujengi.

Mintun joulujengi.

Minttu: "Minä nautin joulun ajan tämän sakin kanssa. Ollaan rauhassa yhdessä ilman aikatauluja tai nukkumaanmenoaikoja. Käymme metsässä nelijalkaisten ystävien kanssa.

Kuunnellaan joululauluja. Katsotaan leffoja. Kasvetaan kiinni sohvaan. Minä kudon vielä viimeisiä sukkia ja muita. Paketoin salaa. Leivon saaristolaisleivät ja taatelikakut. Teen perunalaatikon. Nautin hiljaisuudesta yön tunteina."

VapaallaEssi LehtoJoulu