Sabrina Ljungberg

Sabrina Ljungberg (s. 1989) on helsinkiläinen monipuolinen musiikintekijä: kuoronjohtaja, laulaja, säveltäjä ja sovittaja. Häntä kiehtovat ihmisäänen kontrastit - herkkyys ja vahvuus, kauneus ja roso. Säveltäjänä Sabrinaa kiinnostaa ikiaikaisten perinnerunojen tuominen nykyaikaan omakohtaisuuden ja uuden, rajoja etsivän ilmaisun kautta. Oman musiikin tuominen erilaisiin tiloihin sillanalusista taidemuseoihin, monitaiteellinen yhteistyö eri taiteilijoiden kanssa sekä vahva ja ilmeikäs tarinankerronta ovat esimerkkejä tästä.

Sabrina perusti Sabrina ja Saarten tyttäret -laulukollektiivin syksyllä 2015 esittämään sävellyksiään Kantelettaren teksteihin. Alun perin projektikuoroksi kootusta yhtyeestä kehittyi nopeasti erityislaatuinen ja laajaa kiinnostusta herättänyt nuorten naisten ensemble, jonka luotsaajana Sabrina toimii. Taiteellisena johtajana Sabrinaa kiinnostaa yhtyeen oman äänen etsiminen kollektiivisen sävellysprosessin kaltaisen yhteisöllisen ja luovan työskentelyn kautta. Sabrina johtaa keikoilla Saarten tyttäriä perinteisestä tavasta poiketen laulamalla muiden kollektiivin jäsenten mukana, jolloin sekä johtaja että laulaja ovat yhdessä instrumentti, tulkitsija ja tarinankertoja.

Johtajan ote esittäjistöön on luja, ja tässä esityksessä nähtiin hyvä esimerkki toimivasta tavasta toteuttaa ilman perinteistä johtajaa laulaminen.
— Tampereen Sävel -kuorokatselmuksen tuomariston palaute, 2017

Sabrina johtaa Saarten tytärten lisäksi Filianna Lahden Naislaulajia, Savolaisen Osakunnan Laulajia sekä Vaskivuoren lukion kamari- ja mieskuoroja Jonna Vehmasen perhevapaan ajan. Sabrina laulaa Helsingin kamarikuorossa sekä EMO Ensemblessä ja toimii kuoron sopraanoviskaalina sekä taiteellisen toimikunnan jäsenenä.

Sabrina valmistui keväällä 2018 musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen koulutusohjelmasta ja on suorittanut kuoronjohdon B-kurssitutkinnon. Sabrinan pro gradu -tutkielma ”Naisjohtaja – Bimbo bossi vai hyvä jätkä” käsittelee naisjohtajuutta musiikinjohtajuuden näkökulmasta.