Maaret Kallio on Ainon tarinan suojelija

 
Kuva: Mikko Rasila, WSOY

Kuva: Mikko Rasila, WSOY

Sabrina ja Saarten tyttäret ylpeänä esittelee Ainon tarina -konsertin virallisen suojelijan, Maaret Kallion.

Maaret Kallio on psykoterapeutti ja monipuolinen mielen ammattilainen, joka kirjoittaa, kouluttaa ja luennoi ihmismielestä ja ihmissuhteista.

Maaret Kallion uusin teos, Voimana toivo, pureutuu teemaan, joka on koskettanut myös meitä Ainon tarinaa valmistellessamme. Lohduttomalta tuntuvan tarun ytimessä kuultaa toivo siitä, että Ainon kohtaamat vääryydet ja niistä seurannut muodonmuutos tuovat mukanaan jotain parempaa ja toimivat varoituksena tuleville sukupuolville.

Lue alta millaisen suojelijan tervehdyksen Maaret kirjoitti Ainon tarinalle.

 

SUOJELIJA TERVEHDYS

“Sabrina ja Saarten tyttäret ovat ottaneet käsiinsä suuren tarinan, joka kantaa vieläkin suurempia teemoja. Vaikka myönteistä muutosta on tapahtunut ja tapahtuu, ovat Ainon tarinan teemat hämmästyttävän ajankohtaisia edelleen. Rajoista, seksuaalisesta väkivallasta, itsemääräämisoikeudesta, vallasta, mielenterveysongelmista ja rikkovista ihmissuhteista joudutaan keskustelemaan aina uudelleen, ajasta riippumatta. 

 Ainon tarina tuo eteemme ihmisyyden rujot ja voimalliset puolet, jotka näyttäytyvät lopulta jollain tapaa myös jokaisen elämässä. Ihmisen elämään kuuluu iloa, onnea ja keveyttä, mutta luonnollisesti myös menetystä, tuskaa, kipua ja kärsimystä. Suuri osa meistä kokee elämänsä aikana jotain hyvin järkyttävää, mutta myös toipuu siitä. Valtaosalle meistä mielenterveyden ongelmat ovat tuttuja joko oman tai läheisen kokemuksen kautta. Siltikään niiden ei tarvitse määritellä koko elämää tai ihmistä, saaden kuitenkin olla osa kokonaisuutta.

Mustavalkoinen mieli ajattelee, että hyvä väistää pahan – ja toisinpäin. Ehdottomaan maailmankuvaan mahtuu vain ääripäitä, mikä ajaa ihmisen ja inhimillisyyden kovin ahtaalle. Inhimillisessä elämässä, aikakaudesta riippumatta, on toivorikkaasti jotain hyvin pysyvää ja jaettua. Toivoon mahtuu epätoivoa ja hyvään elämään kärsimystä. Suurimmissakin suruissa voi saada lohtua siitä, että vaikka suru ei katoa, ajan kulussa se muuttaa muotoaan. Sillä jos emme osaisi surra, osaisimmeko rakastaakaan?

Tämän vavahduttavan, samalla haavoittuvan herkän ja voimallisen vahvan, teoksen äärellä voi kuunnella ihmisen, toivon ja toipumisen moniäänisyyttä myös itsessään. Taide luo kaivattuja mahdollisuuksia peilata omaa sisäistä maailmaa ja henkilökohtaisia tuntoja muiden kanssa rinta rinnan ja samalla intiimin yksityisesti. Sabrina ja Saarten tytärten Ainon tarina jättää tilaa ymmärtää jälleen jotain uutta ihmisyyden ikuisuusaiheista, joiden tulee saada koskettaa syvintä meissä.”

Maaret Kallio, 9/2021


Ainon tarinan esitykset 16.10.2021 klo 18 sekä 13.11.2021 klo 14 ja 18 Helsingin Vapaan taiteen tilassa.

 
Emmi Salervo