Koreografiat haltuun etäyhteyksin

 

Liikeilmaisu ja hienovaraisten koreografioiden käyttö osana esitystä kuuluu vahvasti Sabrina ja Saarten tytärten tyyliin ja on kulkenut mukana kollektiivin perustamisesta lähtien. Olemme tottuneet hiomaan konserttien ja musiikkivideoiden koreografiset yksityiskohdat kuntoon lähitreeneissä ja saamaan toisiltamme välitöntä palautetta. Näin oli luonnollisesti tarkoitus toimia myös viime keväänä 2020, kun valmistauduimme Armottoman osa -musiikkivideon kuvauksiin.

Musiikkivideo sisälsi upouutta koreografiaa, jonka musiikkivideon apulaisohjaaja ja koreografi Suvi Sievilä oli meille laatinut. Koronaviruspandemia asetti liikesarjojen harjoittelemiselle kuitenkin melkoisen haasteen, ja pääsimmekin kokemaan, millaista on opetella uudet koreografiat Zoomin välityksellä. Saarten tyttäret Jutta ja Elina kertovat nyt, millaisia haasteita ja onnistumisia kohtasimme harjoitellessamme Armottoman osan koreografioita etäyhteyksien kautta.

 
Zoomissa treenatut koreografiat näkyvät Armottoman osa -musiikkivideolla. Kuva: Antti Vuori

Zoomissa treenatut koreografiat näkyvät Armottoman osa -musiikkivideolla. Kuva: Antti Vuori

 

ITSENÄISTÄ OPETTELUA

Aloitimme koreografioiden opettelemisen käymällä liikesarjat yhdessä läpi Zoom-treeneissä, minkä jälkeen jokainen laulaja opetteli koreografiat itsenäisesti niin hyvin kuin mahdollista. Suvi oli tehnyt meille avuksi mallivideot jokaisesta liikkeestä, ja niitä hyödyntäen jokainen laulaja videoi itsensä tekemässä jokaista opeteltua liikesarjaa. Peilikuvana tehdyistä mallivideoista oli suuri apu liikkeiden muistamisessa ja opettelussa.

Vaikka yhteinen koreografiatreeni on Saarten tyttärille tuttua, me emme ole ammattitanssijoita. Laulajiltamme löytyy vaihtelevaa kokemusta tanssimisesta, eikä uusien liikkeiden itsenäinen opettelu suinkaan ollut kaikille tuttua puuhaa. Yksin harjoitellessa ei voinut tukeutua ryhmään, vaan liikkeet oli opeteltava jokaista pientä yksityiskohtaa myöten itse. Siinä videointi kuitenkin auttoi jonkin verran: omalta videolta huomasi nopeasti pienet virheet, kuten väärään suuntaan laskeutuvan käden tai virheellisen katseensuunnan, ja asia oli helppo korjata seuraavaan ottoon. Koska muiden nähtäväksi ei halunnut lähettää pieleen mennyttä tai haparoivaa suoritusta, videointi myös motivoi opettelemaan koreografiat huolellisesti ennen videon lähettämistä muille!

 
Koreografiaa toistettiin kuvauspäivänä useita kertoja, sillä sitä kuvattiin monista eri kuvakulmista. Kuva: Nalle Elmgren

Koreografiaa toistettiin kuvauspäivänä useita kertoja, sillä sitä kuvattiin monista eri kuvakulmista. Kuva: Nalle Elmgren

 

YHTENÄINEN LOPPUTULOS

Kuvaamillamme videoilla näkyivät huolellisesti opetellut liikesarjat, mutta myös itsenäisen harjoittelun ja henkilökohtaisen kehonkielen mukanaan tuomat erilaiset liikekielet ja yksityiskohdat, joita pyrimme ennen kuvauspäivää yhtenäistämään parhaamme mukaan. Oli oma työnsä saada laulajien liikkeistä yhtenäisiä pelkän etäyhteyden avulla – emmehän meinanneet edes nähdä toisiamme tietokoneen pieniltä ruuduilta, puhumattakaan siitä, että olisimme voineet jäljitellä toistemme liikekieltä ruutujen välityksellä!

Saimme yhtenäistämiseen apua Suvilta ja Sabrinalta, jotka katsoivat treenivideomme tarkasti läpi ja antoivat niistä laulajille yksityiskohtaista palautetta. Pyrimme myös antamaan palautetta toinen toisellemme niin, että osa Zoom-treenien osallistujista seurasi sivusta, kun toinen puoli tanssi läpi koreografiaa – palautteen annon jälkeen osat vaihtuivat ja toinen ryhmä asettui tarkkailijan rooliin.

Visuaalisen viestinnän lisäksi turvauduimme myös sanalliseen kuvailuun siitä, millainen minkäkin liikkeen tulisi olla. Hyödynsimme muun muassa liikkeiden ilmentämiä tunteita ja niistä syntyviä mielikuvia. Suvi oli myös keksinyt kaikille liikkeelle nimet, mikä helpotti liikkeiden muistamista ja niistä keskustelemista.

 
Tunnelma kuvauspäivänä oli käsin kosketeltava, kun vihdoin pääsimme tanssimaan koreografiaa yhdessä. Kuva: Nalle Elmgren

Tunnelma kuvauspäivänä oli käsin kosketeltava, kun vihdoin pääsimme tanssimaan koreografiaa yhdessä. Kuva: Nalle Elmgren

 

PÄTKII, JUMITTAA, ei kuulu

– ONLINETREENIEN ARKEA

Zoomin videokuva ei ole täysin reaaliaikainen, mikä toi omat haasteensa myös koreografiatreeniin. Vaikka jokainen tanssi kotonaan samaan musiikkiin, ruudulle välittyvät suoritukset olivat viiveen vuoksi hyvinkin eriaikaisia – täydelliseen liikkeiden samanaikaisuuteen oli siis tässä vaiheessa turha pyrkiä. Läsnä olivat myös tavanomaiset videoyhteyteen liittyvät ongelmat: tämän tästä jonkun kuva jäätyi tai jumittui, musiikki katkesi tai joku tipahti kokonaan linjoilta. Tallensimme varmuuden vuoksi Zoom-treenit yhteiseen Drive-kansioon, jotta jokainen pystyi vielä jälkikäteen varmistamaan sovitut asiat, mikäli osa asioista oli jäänyt kuulematta tai joku oli tippunut linjoilta kokonaan.

 
Armottoman osan loppukoreografia ylhäältä kuvattuna. Kuva: Antti Vuori

Armottoman osan loppukoreografia ylhäältä kuvattuna. Kuva: Antti Vuori

 

Vihdoinkin yhdessä

Kun kuvauspäivä vihdoin koitti ja harjoittelimme liikesarjoja ensimmäistä kertaa yhdessä koko porukalla, oli ilo huomata, kuinka sujuvaksi koreografia oli saatu etäyhteyden välityksellä hiottua. Jokainen laulaja oli tehnyt suuren työn harjoitellessaan liikkeet kuntoon ja kuvatessaan ne videolle. Videoinnin ansiosta koreografioiden toteuttaminen kameran edessä ei myöskään ollut kuvauspäivänä enää niin hermostuttavaa kuin olisi voinut luulla! Kuvauksissa saimme keskittyä nauttimaan Suvin upeasta koreografiasta ja yhdessä tanssimisesta – sitä oli todellakin odotettu.

Koreografioiden työstäminen etäyhteyksin on meille ajankohtaista myös tänä keväänä, kun luomme ja opettelemme uutta koreografiaa syksyllä ensi-iltansa saavaan Ainon tarinaan. Mukana matkassa on jälleen luottokoreografimme Suvi Sievilä, jonka panoksesta Ainon tarinaan kerromme pian lisää blogissa.

Vuosi sitten tutuksi tulleet työtavat ovat siis jälleen käytössä – toivon mukaan pääsemme kuitenkin pian harjoittelemaan myös lähitreeneissä ja hiomaan uudet koreografiat yhdessä timanttiseen kuntoon!