Bumtsibumia ja yhteistä hassuttelua: kuusi vinkkiä etäkuorotreenien alkulämpiksi

SABRINA JA SAARTEN TYTTÄRET on monien muiden yhtyeiden ja kuorojen tavoin siirtänyt viikottaiset treeninsä keväällä 2020 verkkoon. Sovellukseksi valitsimme Zoom-videopuhelupalvelun, joka on toiminut hyvin yhtyeemme tarpeisiin. Yhdessä laulaminen ei ryhmäpuhelussa onnistu viiveen takia samassa rytmissä, joten treenien sisältöä on luonnollisesti jouduttu muuttamaan. Onnekkaasti olemme voineet keskittyä tulevan Ainon tarina -konserttimme kollektiiviseen säveltämiseen ja musiikin yhdessä hiomiseen. Yhteiset tapaamiset ovat tuntuneet merkityksellisiltä jo itsessään.

Laulukollektiivimme painottaa musiikissaan kokonaisvaltaista ilmaisua ja eläytymistä, joten alkulämmittelymme ovat aina sisältäneet varsinaisen laulutreenin lisäksi myös kehollisia, ilmaisullisia ja vuorovaikutuksellisia harjoitteita. Yhdessä hassuttelu rentouttaa laulajaa ja avaa mieltä suuntautumaan toisia kohti, mikä luo pohjaa yhteisöllisen taiteen luomiselle. Treeneihimme kiinteästi kuuluvista hauskoista lämmittelyistä emme ole halunneet päästää irti korona-aikanakaan, joten myös lämmittelyharjoituksia on muovattu etäyhteyteen sopiviksi.

Yhtyeemme alkulämmittelyistä vastaavat viskaalit eli äänenjohtajat Anna, Johanna ja Jutta ovat hieroneet älynystyröitään uuteen asentoon miettiessään hauskoja harjoituksia ja muita ryhmähenkeä kohottavia visailuja videopuhelumuotoon. Ehkä tästä listasta löytyy hauskuutusta sinunkin kuorosi treeneihin tai kevään etäbileisiin!

Huom! Vinkit toimivat sovelluksissa, joissa kaikki puhelussa mukana olevien kuvaruudut saadaan näkymään yhtä aikaa näytölle (esim. Zoom-sovelluksessa toiminto Gallery View). Kaikki pelit on suunniteltu toimivaksi parinkymmenen hengen videopuhelussa. 

 
“Lämmittelyt, joissa jokainen tulee kuulluksi vuorollaan, on mielestäni todella tärkeitä. Näin saadaan kontakti luotua jokaisen kanssa heti treenin alussa” Jutta-viskaali kertoo.

“Lämmittelyt, joissa jokainen tulee kuulluksi vuorollaan, on mielestäni todella tärkeitä. Näin saadaan kontakti luotua jokaisen kanssa heti treenin alussa” Jutta-viskaali kertoo.

1. KEHON HERÄTTELY

Kun laulutreeni tapahtuu tietokoneen välityksellä, on sitäkin tärkeämpää pitää kehosta huolta. Myös pitkän palaverin välissä on hyvä tehdä piristäviä venyttelyliikkeitä ja nousta vaikka edes hetkeksi seisomaan. Kehon lämmittelyt olemme toteuttaneet niin, että harjoituksen vetäjä antaa vuoroja laulajille ja jokainen näyttää vuorollaan jonkun venyttelyliikkeen tai kehon aktivointiliikkeen. Jos harjoitusta haluaa vielä tehostaa, niin tietokoneen kautta voidaan jakaa kaikille sama musiikki soimaan. Olemme itse kuunnelleet venyttelyn taustalla esimerkiksi meitä eri tavoin inspiroivaa musiikkia.

2. VIRTUAALIHIPPA, JOSSA TULEE HIKI

Virtuaalinen ruudukkohippa onnistuu muutamalla sovitulla liikkeellä, ja pelin aikana valuvan hien määrää voi säätää liikkeiden rasittavuudella. Liikkeitä voivat olla vaikka sammakkohyppy, heiluva meritähti ja pepputanssi. Ensimmäiseksi valittu hippa sekä jokainen osallistuja valitsevat mielessään yhden sovituista liikkeistä. Hipaksi jäänyt laskee pelin liikkeelle, jolloin kaikki alkavat toteuttaa valitsemaansa liikettä. Hippa seuraa videoruudukosta hänen ruutunsa ympärillä olevia osallistujien liikkumista. Mikäli joku näistä toteuttaa hipan etukäteen valitsemaa liikettä, jää tämä osallistuja “kiinni” ja hänestä tulee uusi hippa. 

 
“Yhdessä hassuttelu rentouttaa laulajaa ja avaa mieltä suuntautumaan toisia kohti, mikä luo pohjaa yhteisöllisen taiteen luomiselle” pohtii Johanna-viskaali.

“Yhdessä hassuttelu rentouttaa laulajaa ja avaa mieltä suuntautumaan toisia kohti, mikä luo pohjaa yhteisöllisen taiteen luomiselle” pohtii Johanna-viskaali.

3. KEHORYTMIT

Erilaiset kehorytmiharjoitukset toimivat hyvin sekä aivojen että kehon herättelynä. Näissä kannattaa olla mikrofoni päällä vain yhdellä laulajalla kerrallaan. Jokainen saa vuorollaan näyttää muille jonkin kehorytmin kameran kautta, minkä jälkeen muut toistavat sen kotonaan. Vetäjä voi olla kertomassa kenen vuoro on seuraavaksi tai sitten aina se kenellä vuoro on juuri ollut, sanoo kuka saa seuraavaksi näyttää oman kehorytminsä.

4. MIELIKUVATREENAUS

Etätyöskentelyssä tulee tuijoteltua tietokoneen ruutuja jo aivan riittävästi, joten yksi mainio lämmittelymuoto on mielikuvaharjoittelu silmät suljettuina. Harjoitusta varten osallistujilla on kuulokkeet päässä ja hyvä asento joko seisten, istuen tai maaten. Yksi osallistuja johtaa harjoitusta puheellaan. Keskity omaan hengitykseesi ja kehosi olotilaan. Keskity hengittämään omassa tahdissa kahdeksan rauhallista sisään- ja uloshengitystä. Voit tuoda kädet rinnan tai vatsan päälle ja saada sillä tavalla tuntumaa omaan kehoosi.

Mielikuvan luomisessa voi käyttää esimerkiksi muistelua yhteisistä treeneistä tai ihanista keikkahetkistä, palauttaa mieleen tutun treeniympäristön, kuvailla jotain rauhoittavaa maisemaa tai vaikka lukea jotain valmista tekstiä tai satua sopivasta aiheesta. Tärkeää on, että harjoituksen johtaja puhuu rauhallisella ja selkeällä äänellä. Harjoituksen päätteeksi on hyvä antaa pieni hetki oikeaan paikkaan ja tilaan palautumiseen.

 
“Vain mielikuvitus hassuttelussa on rajana!” kertoo varajohtajan ja viskaalin titteleitä kantava Anna.

“Vain mielikuvitus hassuttelussa on rajana!” kertoo varajohtajan ja viskaalin titteleitä kantava Anna.

5. YHDESSÄ LAULAMINEN JA BAILAAMINEN

Kun perinteisessä mielessä kuorolaulaminen ei äänen viiveen takia onnistu, olemme simuloineet yhdessä laulamista monella tavalla. Toimivimmaksi on osoittautunut aikaisemmin äänitetyn studio- tai treeniäänitteen kuunteleminen ja mukana laulaminen niin, että jokaisella laulajalla on oma mikki hiljennettynä. Tässä yhdistyy sekä autenttinen kuulokuva että näköyhteys, vaikka ääni ei olekaan reaaliajassa tuotettua. Äänitteestä pystyy kuitenkin tunnistamaan tutut toistemme äänet ja lähes täydellisesti “lip syncaamaan” oman stemman. Olemme myös soittaneet parhaimpia tanssibiisejä ja esitelleet pöljimpiä tanssiliikkeitä videon välityksellä. Bilefiilistä koitimme myös jäljitellä laittamalla kaikki mikit samaan aikaan päälle ja käymällä monta eri keskustelua samanaikaisesti. Vain mielikuvitus hassuttelussa on rajana!

6. BUMTSIBUM

Tällä leikkimielisellä kilpailulla saa heräteltyä ajatukset musiikin pariin ja saa mahdollisuuden myös laulaa joka välissä. Leikin vetäjä on valinnut etukäteen muutaman kappaleen ja näistä kappaleista tietyt kohdat, joista hän valitsee noin 5–10 sanaa. Sen jälkeen valitut sanamäärät piirretään paperille viivoina, jotka numeroidaan. 

Paperi näytetään kameran kautta muille osallistujille, ja annetaan jollekin osallistujalle vuoro valita ensimmäinen numero. Valitun numeron päälle kirjoitetaan siihen kuuluva sana, joka näytetään kaikille osallistujille. Osallistujien tehtävänä on keksiä jokin laulu, jossa lauletaan tämä sana. Kun joku keksii mikä kappale voisi olla kyseessä, hän kirjoittaa chattiin x-kirjaimen ja vetäjä antaa hänelle puheenvuoron. Jos kappale oli sama mitä pelin vetäjäkin oli ajatellut, saa vastaaja tästä kaksi pistettä. Jos taas kyseessä oli jokin muu kappale, johon tämä kyseinen sana sopi, saa hän tällöin vain yhden pisteen ja peli jatkuu niin, että sanotaan jälleen seuraava numero, jonka avulla yritetään keksiä mistä kappaleesta voisi olla kyse. 

Kun joku on arvannut oikean kappaleen, voidaan laulu laulaa yhdessä mikit mutella, niin että laitetaan kappale soimaan jonkun koneelta tai niin, että yksi säestää laulua. Jos tästä haluaa tehdä joukkuekilpailun yksilökilpailun sijaan, voidaan etukäteen sopia joukkueiden nimet ja värit sekä sopia, että jokainen laittaa oman joukkueensa värisen paidan päälle tapaamiseen. Tällä tavalla on helppo seurata, että mikä joukkue sai aina pisteitä. Peliä voi vielä rikastuttaa erilaisilla lisäkysymyksillä, joita voi esittää jokaisen kappaleen jälkeen, esimerkiksi “Minä vuonna tämä kappale on sävelletty?”

 

PS! Näithän jo Saarten tytärten Mitä me tytöt suremma -videon?


Sabrina Ljungberg