Vau mikä Kalevalan päivä!

Kuva: Esa-Pekka Tupala

Kuva: Esa-Pekka Tupala

Eeva:

Liityin laulukollektiiviin syksyllä, ja keskiviikkoinen keikkamme oli ensimmäinen, jolla pääsin esittämään perusohjelmistoamme. Kalevalan päivän juhlistamista en ole ennen harrastanut, mutta nyt tein sen laulamalla Kantelettaren tekstejä yhdessä Saarten tytärten kanssa ravintola Tenhossa.

Perinteitä arvostavana minulle on tärkeää saada laulaa tekstiä, jolla on historia. Vanhat tekstit eivät kuitenkaan tarkoita Saarten tyttärille vanhanaikaista musiikkia. Eilisellä keikallamme muusikko Johannes Kaira taikoi biisiemme taustalle elektronisia biittejä ja soitti sähkökanteletta. Urbaanit rytmit yhdistyivät saumattomasti Sabrinan sävellyksiin. 

Kuva: Esa-Pekka Tupala

Kuva: Esa-Pekka Tupala

Yleisössä istui myös Hellevi, joka lähti Lahdesta asti kuulemaan keikkaamme. Haastattelin häntä keikan jälkeen kokemuksestaan, sillä Kantelettaren tekstit ovat hänelle hyvinkin tuttuja jo vuosikymmenten takaa. Seitsemänkymppinen Hellevi nimittäin esitti pienenä tyttönä Kantelettaren runoja Helkatytöt-ryhmässä Lahdessa.

Helkatytöissä harjoiteltiin runonlausuntaa ja esiintymistä, ja tytöt esiintyivät usein juuri Kalevalan päivänä. Helkatytöistä Helleville jäi elinikäinen mieltymys runoihin, erityisesti Kantelettareen.

Kuva: Esa-Pekka Tupala

Kuva: Esa-Pekka Tupala

Keikan jälkeen Hellevi on omien sanojensa mukaan ”ihan fiiliksissä ja ihastunut”. Tekstit olivat sieltä täältä tuttuja, mutta Mitä me tytöt suremma -laulu toi mieleen vahvan muistikuvan siitä, kuinka isot Helkatytöt esittivät runoa rinta rinnan, kuten mekin keskiviikkona.

Kantelettaren runot tulivat Hellevin mielestä hienosti esille, ja tekstien sanoma vahvistui musiikin myötä. 

Musiikki tuli suoraan sydämestä.

Erityisesti On kumpiaki -biisi miellytti poljentonsa ja tunnelmansa vuoksi. Keikkaohjelmisto polveili tunnelmasta toiseen ja tavoitti kuulijan, Hellevi sanoi ja kuvaili yleisön tunnelmaa hartaaksi, valppaaksi ja intensiiviseksi.
”Noin paljon kauniita ja taitavia naisia, kiitos!"
”Pyhää ihailua!”

Kiitos Helleville ja kaikille muillekin Tenhoon kuuntelemaan tulleille - toivottavasti näemme taas keikalla! Kiitos myös Esa-Pekka Tupalalle tunnelmien taltioimisesta näihin upeisiin kuviin!

Kuvat: Esa-Pekka Tupala

Kuvat: Esa-Pekka Tupala

_EPT5658-4.jpg
_EPT5561-1.jpg