Soila Sariolan 6 vinkkiä: Näin Rajaton treenaa

Saarten tytärten vuosi käynnistyi ensimmäisellä työpajalla, jonka meille piti aina yhtä taitava ja tarkkakorvainen Rajattoman Soila Sariola. Tämä oli jo kolmas työpaja Soilan johdolla, ja taas kerran yhteistyö oli antoisaa ja saimme paljon eväitä vuoden tuleviin koitoksiin. Soila valotti meille hieman myös Rajattoman treeniarkea ja hetkeä ennen esitystä. Tässä vinkit, joita jokaisen lauluporukan kannattaa pohtia!

Soila2-1000.jpg

1. Keskity yhteen asiaan kerrallaan – ja palaa samaan biisiin myöhemmin

”Kannattaa keskittyä yhden asian harjoitteluun kerrallaan: esimerkiksi ainoastaan rytmiin tai dynamiikkoihin. Biisejä, joihin on tullut paljon muutoksia, kannattaa kerrata myöhemmin uudelleen samalla harjoituskerralla. Rajattoman treeneissä meillä ei oikeastaan ole varsinaista yhteistä lämmittelyä, vaan tulemme paikalle ja alamme laulaa. Aamun ensimmäiset ”terniäänet” eivät lannista, sillä joskus ensimmäisiä biisejä hiotaan iltapäivällä vielä uudelleen eri energialla.”

2. Apuvälineet käyttöön

”Mekin käytämme treenatessa apuvälineitä, kuten metronomia. Vireen löytämiseen saatamme käyttää taustalla soivaa toonikaääntä tai viidettä astetta. Biisejä kannattaa myös nauhoittaa vaikka kännykällä, ja sillä tavalla tarkastella biisin kokonaiskaarta ja -kuulokuvaa, joka yleisöllekin jää.”

3. Soundcheckissä ei enää kommentoida

”Ennen keikkaa viritämme biisit soundcheckissä juuri siihen päivään sopiviksi. Soundcheckissä emme enää varsinaisesti harjoittele tai kommentoi suoritusta, vaan kyseessä on pikemminkin virittymisharjoite. On tärkeää luottaa siihen, että kaikki tekevät parhaansa ja muistaa tietty armollisuus itseä ja toisia kohtaan.

Jos kuitenkin on selvä tarve harjoitella jotain biisiä tai jotain kohtaa biisistä, on mukavaa, jos soundcheckiin mennessä sovitaan, että osa ajasta käytetään tähän harjoittelemiseen. Näin kaikki voivat asennoitua valmiiksi ja myös muistutella biisin mieleensä. Harjoituksen tulisi olla mahdollisimman selkeä ja lyhytkestoinen, ettei aleta enää ”kuumottamaan” tai ”puskemaan” tilanteessa, jossa ollaan jo hyvin lähellä esiintymistä.”

4. Juo vettä hyvissä ajoin

”En tykkää syödä paljon juuri ennen keikkaa, mutta minulla ei varsinaisesti ole mitään ruoka-aineita, joita välttäisin. Vettä kannattaa nauttia hyvissä ajoin, sillä veden imeytyminen äänihuuliin kestää pari tuntia.”

5. Tutustu keikkaminään – vaatteita myöten

”Meikkaus on oma rentoutumishetkeni ennen keikkaa. Silloin käyn mielessäni läpi keikan kulkua ja omia spiikkejäni. Esiintymisasuun ja sitä kautta omaan ”keikkaminään” on hyvä tutustua etukäteen esimerkiksi soundcheckissä tai kenraaliharjoituksessa. Ei siis kannata pukea uutta asua tai kenkiä päälle vasta keikalle, vaan kokeilla jo aiemmin, miltä niissä tuntuu laulaa.”

6. Lavalla mikään ei ole kuolemanvakavaa!

”Lavalla voi tapahtua kaikenlaista, onhan ääni orgaaninen instrumentti. Tämä pitää hyväksyä sekä omalta että muiden osalta. Jos joku tippuu matkasta, biisi jatkuu ja takaisin hypätään muiden avulla. Mikään ei ole kuolemanvakavaa, ja yleisökin odottaa artistin onnistuvan. Kaikki negatiivinen reagoiminen toisen suoritukseen näkyy yleisöön, vaikka kyseessä olisi vain kulmakarvan kohotus. Kukaan ei mokaa lavalla tahallaan!”

Kiitos, Soila!

Rajaton2018-1.jpg